Για τους άπιστους του Αγίου Φωτός μίλησε σε συνέντευξή στο τηλεοπτικό κανάλι της Εκκλησίας το Μεγάλο Σάββατο, 4 Μαΐου 2024 ο μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, Στέφανος.

 

Είναι θλιβερό σήμερα, σε όλη αυτή τη δυσκολία και την απαξίωση που επικρατεί γενικότερα σχετικά με την πίστη μας από κάποιους ανθρώπους παγκόσμιους. Είναι θλιβερό να μην έχουμε εμείς μια ευστάθεια, μια σταθερότητα, μια κατά κάποιο τρόπο συνεχή επίβλεψη των παιδιών μας, των ανθρώπων μας, την ελπίδα να θυμόμαστε όλα αυτά τα οποία μας παρέδωσαν οι γονείς μας, οι προγόνοι μας. Έλεγαν παλαιότερα φερ ειπείν ότι κάποιος με τις δύσκολες συνθήκες εκείνες πήγαινε στους Αγίους Τόπους.

 

Το θεωρούσαν μεγάλη τιμή αυτό το πράγμα. Το θεωρούσαν μεγάλη ευλογία ότι πήγε στους Αγίους Τόπους, ότι έζησε το γεγονός του Αγίου Φωτός όπως λέμε. Και εμείς καθόμαστε πολλές φορές δυστυχώς έτσι από την καρέκλα μας και μιλούμε για πράγματα, για πρόσωπα, για ανθρώπους

 

αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης.

 

Ασχολούνται με το Άγιο Φως άνθρωποι που δεν ξέρουν τίποτα για το Φως. Ασχολούνται δηλαδή με δεδομένα και πράγματα τα οποία δεν τους άγγιξαν ποτέ. Τους λέμε δηλαδή ότι, ξέρεις, οι άνθρωποι, οι μοναχοί κλπ, κλαίνε για το Θεό, κλαίνε για τους ανθρώπους, κλαίνε για τη σωτηρία τους.

 

Και αυτοί λένε, αυτά είναι παραμύθια. Επίσης θα χαρίζουν με τα παραμύθια, να ζουν με τα παραμύθια τους και να μαθαίνουν στα παιδιά τους τον κακό λίγο και την κοκκινοσκουφίτσα. Θέλω να πω δηλαδή ότι χρειάζεται επιτέλους μια σοβαρότητα, μια ευθύνη, μια ανάληψη γενικότερα μέσα μας αυτών των πραγμάτων που έχουμε κληρονομήσει»,

 

είπε επίσης μεταξύ άλλων.

 

 

Δείτε όλη τη δήλωση του Μητροπολίτη: