Κάλεσμα στη συγκέντρωση για την εργατική Πρωτομαγιά, που θα γίνει στην πλατεία Ηρώων του Λιμένα την Τετάρτη (01/05) στις 11 το πρωί, κάνουν σωματεία και φορείς της Θάσου με ανακοίνωση τους.

 

Τα σωματεία μεταξύ άλλων αναφέρουν πως “συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά για την διεκδίκηση όρων δουλειάς και ζωής, με αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας. Παλεύουμε για 7ωρο-5ημερο-35ωρο, όπως επιτρέπει η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. 

 

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, τις γυναίκες, τους αυτοαπασχολούμενους να συσπειρωθούν και να δυναμώσουν τα σωματεία για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την άγρια αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική που τσακίζει την ζωή μας.”

 

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

“ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ. Τετάρτη 11:00πμ, στην πλατεία Ηρώων, στον Λιμένα Θάσου. Εργαζόμενοι – εργαζόμενες, νέοι, νέες, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, απόμαχοι της δουλειάς,

 

Η εργατική τάξη σε όλο το κόσμο και στην χώρα μας τιμά αγωνιστικά την εργατική πρωτομαγιά, τους χιλιάδες νεκρούς εργάτες που έπεσαν στην ανειρήνευτη πάλη με τους εκμεταλλευτές και το κράτος τους.

 

Κόντρα στις επιδιώξεις της κυβέρνησης να μετατρέψει την εργατική πρωτομαγιά σε αργία και γιορτή των λουλουδιών.

 

Πιάνουμε το νήμα από το Σικάγο, την Καισαριανή, τους μεγάλους αγώνες των καπνεργατών της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Θάσου, τιμάμε των αγώνα των μεταλλεργατών του Μαυρόλακα στα Λιμενάρια της Θάσου και συνεχίζουμε. 

 

Η εργατική τάξη έχει γράψει με το ανεξίτηλο μελάνι του αίματός της τις πιο λαμπρές σελίδες του ταξικού αγώνα, της οργανωμένης πάλης και της διεκδίκησης, που καμιά κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία και καταστολή δεν μπορεί να σταματήσει.

 

Η εργατική τάξη τα φτωχά λαϊκά-στρώματα βρίσκονται αντιμέτωποι με την πιο άγρια γενικευμένη πολύμορφη και παρατεταμένη επίθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης της κυβέρνησης, του κεφαλαίου για την αφαίρεση των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων που έχουν απομείνει.

 

Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής γίνονται όλο και πιο βαριές για τους εργαζόμενους.

 

Μεγαλώνει η απόσταση ανάμεσα στην φτώχεια και στονπλούτο, οι εργαζόμενοι,βιώνουν την φτώχεια την εκμετάλλευση, αναγκάζονται να ζουν με μισθούς πείνας με την ακρίβεια να κάνει τα βασικά αγαθά απλησίαστα. 

 

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι καταγράφουν κέρδη ασύλληπτα, στηριζόμενοι στα τσακισμένα δικαιώματα των εργαζομένων, στις ελλείψεις μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς που έχουν οδηγήσει σε εκατοντάδες νεκρούς συναδέλφους μας. 

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο θάνατος του Ινδού εργάτη στο εργοστάσιο μάρμαρου στο Λιμένα Θάσου.

 

Αυτός άλλωστε είναι ο βασικός όρος για να εκταμιεύονται τα τεράστια ποσά του ταμείου ανάκαμψης από τους επιχειρηματικούς ομίλους και ο λαός μας αναγκάζεται να βάζει

βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχει ακόμα και γιατρό στα απογευματινά χειρουργεία.

 

Την ίδια ώρα ο εργατικός-λαϊκός κόσμος του νησιού βιώνει ακόμη χειρότερα τις συνέπειες αυτής της πολιτικής, στερείται βασικές υπηρεσίες και υποδομές, το κέντρου υγείας συνεχώς υποβαθμίζεται με βασικές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή σε ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό, η μονάδα τεχνητού νεφρού και το φαρμακείο ΕΟΠΥΥ –πάγια αιτήματα, του λαού της Θάσου-σκοντάφτουν στην πολιτική κόστους-οφέλους. Στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης έκλεισαν βασικές υπηρεσίες του νησιού και όσες έμειναν είναι υποβαθμισμένες.

 

Σε συνδυασμό με την άθλια κατάσταση στις θαλάσσιες μεταφορές της Θάσου, επιδεινώνονται ακόμη περισσότερο το εισόδημα των εργατικών-λαϊκών οικογενειών.

 

Η Θάσος στερείται βασικές υποδομές τα έργα για την αντιπλημμυρική, την αντιπυρική, θωράκιση και προστασία της περιουσίας και της ζωής του λαού έχουν βαλτώσει, όπως και τα έργα για το εξωτερικό και εσωτερικό δίκτυο νερού στην Καλλιράχη, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, γιατί η κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες, να μπουκώνει με χρήμα τους επιχειρηματικούς ομίλους, να στέλνει πολεμικό υλικό στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες και να στέλνει τα παιδιά του ελληνικού λαού στο σφαγείο, για τα συμφέροντα των εφοπλιστών,των βιομηχάνων που έχουν στην περιοχή.

 

75 χρόνια από την ίδρυση της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ και 25 χρόνια από τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., οι εργαζόμενοι βιώνουν τις συνέπειες της έντασης των πολέμων και συγκρούσεων στην Ουκρανία και την Μέση Ανατολή.

 

Η εργατική τάξη της χώρας μας με τους δυναμικούς μαζικούς αγώνες την προηγούμενη περίοδο, έδωσε και δίνει την μάχη ενάντια στην ουσία και τον χαρακτήρα αυτής της

πολιτικής και τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου. 

 

Οι αγώνες των ναυτεργατών, των οικοδόμων, των εκπαιδευτικών, των συνταξιούχων, των αγροτών, των εργαζομένων στην ΛΑΡΚΟ, στα πετρέλαια Καβάλας, δείχνουν τον δρόμο. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στις 28 Φλεβάρη και της 17 ης Απρίλη, κόντρα στην προσπάθεια του εργοδοτικού-κυβερνητικού-συνδικαλισμού, έδωσαν το μήνυμα της εργατικής τάξης ότι απέναντι στα κέρδη των καπιταλιστών προτάσσει την ζωή της.

 

Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά για την διεκδίκηση όρων δουλειάς και ζωής, για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας.

 

Την άμεση κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν το 8ωρο και ποινικοποιούν την συνδικαλιστική δράση, απαγορεύουν το δικαίωμα στην απεργία.

 

Παλεύουμε για 7ωρο-5ημερο-35ωρο,οπώς επιτρέπει η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Άμεσα μέτρα για την πάταξη της ακρίβειας, δημόσια δωρεάν υγεία για όλους, άμεσα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων στην εργασία. 

 

Αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης στον δίκαιο και σκληρό αγώνα του. 

 

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, τις γυναίκες, τους αυτοαπασχολούμενους να συσπειρωθούν και να δυναμώσουν τα σωματεία για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την άγρια αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική που τσακίζει την ζωή μας.”